Az emberek döntő többsége vágyik a tűz varázslatos táncának nyugatót látványa előtt tölteni szabad pillanatait. Ha mindezt otthonában teheti meg az igazán különleges élmény.

Ez az élmény addig igazán szívet melengető, amíg a tűz táncát valóban látjuk. Mihelyst elkezd az üveg kormosodni az élmény alábbhagy és a varázs megszűnik. Mi kell ahhoz, hogy ez ne következzen be?

3 fontos dolog, amivel a kandalló üvege a legtovább tiszta marad:

  • Száraz fát használjunk, amin a lehetőség szerint a legkevesebb kéreg legyen. A kéreg rosszul ég és kormolja az üveget.
  • Megfelelően gyújtsunk be. A kandalló tűzterének aljára helyezzük el a vastagabb fahasábokat, arra a közepes vastagságúakat, majd a tetejére a pálcika vastagságúakat és fentről gyújtsuk meg. Az üveg kormosodása legtöbbször a kandalló begyújtásánál keletkezik, amikor az ettől eltérő módon történő begyújtásnál elkezd a fa füstölni, de a kéménynek még nincsen megfelelő huzata, így a füst rátapad az üvegre, ami az egész tüzelés során rajta is marad.
  • Olyan kandallóbetétet vegyünk, amelynek van tisztaüveg rendszere. Fontos, hogy járjunk utána, hogyan működik ez a rendszer, ne csak ráírják, hogy van, hanem legyen is!

Üvegtisztítás hamuval

A kandalló üvegének tisztítására egy nagyon hatásos módszer az elégett fehér hamu használata. Benedvesített törlőkendőt, vagy újságpapírt tegyük bele a fehér hamuba és mossuk le vele az ablakot. Meg fog lepődni, milyen jól működik. Figyeljünk rá, hogy valóban finom hamuba mártsuk a törlőkendőt, mivel ha kemény elégetlen fadarabokat dörzsölnénk az üvegre, azok hajlamosak lennének megkarcolni a felületét.

Tisztítás oldószerrel

Másik szintén megfelelő megoldás a tisztítószeres megoldás, melyet álltalában szpré formájában kapható. Használata azonos a konyhai tisztítók használatával. Egy kevés tisztítószert rongyra, vagy papírra teszünk, mellyel az üveg belső kormos felét letakarítjuk. Ezek az anyagok erős maró hatásúak, ezért ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön se a tömítőzsinórókra, se a festékre. Amennyiben mégis rákerülne, gyorsan takarítsuk le, mivel azokat károsíthatják.