Miért és mi alapján válasszunk vízteres kandalló tűzteret?

A vízteres kandalló egy jó megoldást kínál arra az igényre, amennyiben a kandallótól távolabbi helyiségeket is teljes mértékben szeretnénk kifűteni. Ebben az esetben viszont mindenképpen ajánlott puffertartály elhelyezése, amelyből még azután is tudunk fűteni, amikor a kandallónkban már teljesen kialudt a tűz. Az említett igényre egy másik megoldás lehet a meleg levegő átvezetéset több helyiségbe is. Ezzel a lehetőséggel egy másik fejezetben részletesen foglalkozunk. A vízteres kandallóbetét nagyon jól együtt tud működni házunk meglévő fűtésrendszerével. Rásegítő, de akár elsődleges fűtési forrás is lehet. Mielőtt vízteres kandalló kiépítése mellett döntünk, gondoljunk át néhány fontos kérdést. Mennyit fogjuk használni a kandallónkat egy fűtési szezon alatt. Amennyiben ez az idő nem túl magas, előfordulhat, hogy a vízteres rendszer kiépítésének plusz költsége nem térül. Ebben az esetben válasszunk inkább légfűtéses rendszert.

Másik fontos kérdés a látvány. A vízteres kandalló betétnek van egy hatásfoka, amely tükrözi mennyi hasznos meleg marad a rendszerünkben és mennyi távozik a kéményen keresztül. Van egy teljesítmény megoszlása is, amely elárulja, a megtermelt melegből mennyi marad a víztérben és mennyi kerül a légtérbe „veszteségként”. Minél nagyobb a kandalló üvegfelülete, annál több hő kerü a légtérbe. Sarok kandalló, vagy háron oldalt üveges vízteres kandalló esetében ez az arány akár a levegő – víztér energia megoszlás 60-40%, vagy roszabb esetben 80-20% is lehet. Ami azt jelenti, hogy a kandalló körül meleg lesz, a víztérbe viszont nagyon kevés energia jutott. Az elöl üveges teljesen szigetelt kandallók esetében viszont ez a szám akár 20-80% is lehet. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt meleg 80%-a a víztérbe jut, a légtérbe viszont alig jut valami. Ezáltal biztosítani tudjuk, hogy az egyes szobákban a meleg közel azonos mértékben oszlik meg.

Az elöl üveges kandallók viszont korlátozott esztétikai élményt nyújtanak sarok üveges, vagy három oldalt üveges társaikkal szemben. Az esztétikum megemlítésekor szintén megjegyezném, hogy a vízteres kandalló lángja nem ugyan olyan, mint a légfűtéses kandallóké. Miután a vízteres kandallónk elérte üzemi hőmérsékletét, már nem kell nagy lángon égnie, hanem el kell zárni a levegő bevezetést és csak mint egy gyertyának kell pislákolnia. Képzeljük el mi történne, ha tovább égne nagy lángon. A rendszerünk felmelegedett üzemi hőmérsékletre, a szobákban is a beállított kellemes meleg van, a kandallónk viszont tovább hevül. Előbb utóbb bekövetkezik a tűlfűtődés. Éppen ezért az üzemi hőmérséklet és a beállított szoba hőmérséklet elérése után a vízteres kandalló kis lángon ég. A teljesítmény kiválasztásánál szintén okosnak kell lenni.

A vízteres kandalló 50°alatt nem működik jól, úgymond izzad, 70° felett viszont kicsapódik a vízkő. E között a két tartomány között kell tartani a működés során kandallónk üzemi hőmérsékletét. Amennyiben túl nagy teljesítményű kandallót választanánk előfordulhat, hogy a kandalló még fel sem melegedett üzemi hőmérsékletre, mi viszont már izzadunk. Az 50°-70° közötti hőmérsékletkülönbséget egy modern kandalló 10-15 perc alatt eléri. Ekkor szükséges visszavenni a teljesítményét. Ezt vagy mi fogjuk szabályozni folyamatosan figyelve az értékeket, vagy egy elektronikus vezérlést beállítva hátradőlünk és élvezzük az élményt.

Egy olcsó tűztérnél előfordulhat, hogy a tűztérbe jutó levegő mennyiségét nem is lehet megfelelően szabályozni (nem lehet lassítani az égést), ezzel nagy veszélynek tesszük ki a fűtési rendszerünket. További fontos eleme a rendszernek a biztonsági hűtőrendszer, amely a túlfűtés előtti pillanatban ráengedi a rendszerre a hideg vizet, ezzel meggátolva rendszerünk tartós károsodását. Mindenképp érdemes végiggondolni, milyen tűzteret vásárolunk. A vízteres rendszer kialakításának költsége minden esetben azonos, a tűztér minőségi különbségei viszont nagy használati konfort különbségeket eredményezhetnek. Bármilyen szakmai kérdés esetén keressen minket bizalommal.