Miért és mi alapján válasszunk légfűtéses kandalló tűzteret?

Első körben vizsgáljuk meg, miért érdemes légfűtéses kandallót választani. Új építésű házak esetén egyre többen döntenek a légfűtéses kandallók mellett. Nem csak esztétikai élményük, de hőleadó tulajdonságaik is hozzájárultak elterjedésükhöz. Használatukhoz nem szükséges sem elektromos áram, sem más energiaforrás.

A légfűtéses kandalló építményének belsejében kering a szoba levegője. A hőt nem csupán a kandalló üvege és annak fala adja le, hanem a radiátorokhoz hasonló fűtést is produkál. Az alsó rácson keresztül beérkezik az építmény mögé a hideg levegő a tűztér alá, a tűztér körül felmelegedig, majd a fenti rácson keresztül felmelegedve visszakerül a lakótérbe.

Légfűtéses kandalló tűztér kiválasztása során több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Az első fontos kérdés, hogy öntvény vagy lemez tűzteret válasszunk-e, mekkora teljesítményre lesz szükségünk, milyen tűzter béléssel legyen ellátva és számos más kérdés felmerülhet bennünk. Vegyük górcső alá a legfontosabb iránypontokat.

Amennyiben az árakat nézzük, az öntvény tűzterek olcsóbbak, az összes drága tűztér mind lemezből készül. Ez mutatja a minőségi különbségeket is. Az öntvény tűztér esetében nem lehet annyira tökéletesíteni az égési folyamatokat, mint a lemez tűzterek esetében. A tiszta üveg rendszer kialakítása sem annyira tökéletes, mivel a külső levegőre nem lehet rákötni. Mindemellett az öntvény tűzterek felhevült állapotban fokozottan érzékenyek a nedvességre. Amennyiben felmelegedve nedvesség éri őket, elpattannak. Ilyenkor a javítás úgy zajlik, hogy le kell bontani a kandallót, kivenni a tűzteret, újra cserélni és újonnan fel kell építeni. Ez költséges és nagy kosszal jár. A lemez tűzterek belsejében nagyrészt samott bélés található. Amennyiben mechanikai hatás következtében elrepedne a samott, annak cseréje pár ezer forint és néhány percet vesz csak igénybe. Samott és samott között is különbség van, ezért érdemes odafigyelni, milyen minőségű samottot rakott a gyártó a tűztérbe. Az égés során az új modern kandallók több lépcsős égéssel vannak ellátva, így primér, szekundér, terciális égéssel is. A legmodernebbek égése annyira magas szinten működik, hogy már nincsen szükség rácsra és hamuzóládára sem. Magas hatásfokuknak köszönhetően kevés hamu keletkezik. A tűztér tisztítása egyszerű, gyors és kosz mentes. A Deltako tűzterek rendelkeznek egy ún. Full Heat rendszerrel is, mely úgy működik, hogy a tűztérben az égés során el nem égetett gázok a kupolában összegyűlnek, majd ott újból meggyújtásra kerülnek. Ez a technológia maximális hőkihasználást biztosít, nem mellesleg csökkenti a károsanyag kibocsájtást is. További fontos tényező a tűztér ajtajának szigetelése, mely meggátolja a füst bejutását a szobába. A Deltako kandallók mind teljesen zárt rendszerűek, a minőségi szigetelés pedig megvédi otthonukat a füst okozta kellemetlenségektől.

A kandalló befüstölése persze legtöbbször az ajtó nyitásakor keletkezik. Vegyük most górcső alá az ajtónyitási rendszereket. A mai modern kandallók magas hatásfokon működnek 80% felett. Ezt a gyártók úgy érik el, hogy a kandallóban a nyomás más, mint a kültérben a nyomás. Amikor az ajtót oldalirányba nyitjuk ki a nyomás ki akar egyenlítődni és a kandalló ajtajának tetején képes beszökni a füst. Ahogyan jobban oldalirányba nyitjuk a kandalló ajtaját, az ajtó mögött egy örvény keletkezik, ami még inkább kirántja a füstöt a tűztérből. Ettől van a lakásban füstszag és a kandalló feletti vakolt felületet újra kell festeni, vagy vakolni egy idő után. Ezen hatás megkerülése érdekében fejlesztették ki a felfelé nyitódó rendszert. Ezek között is sok van megoldás létezik. Fontos, hogy a felfelé nyitódó ajtónak legyen egy hátfala, ami előtt mindvégig mozog az ajtó a nyitás során. Amennyiben nincsen, nincs ami meggátolja a füst beszökését. Amennyiben van hátfala, nézzük meg, hogy az ajtó a felnyitáskor előreugrik-e, vagy sem. Amennyiben előreugrik, az ajtó és a hátfal között akár egy 1cm-es hézag is keletkezhet végig az ajtó mentén, ahonnan beszökik a füst. A mi tűztereink egyenesen mozognak felfelé kb 1mm-el a hátfal előtt. Ezen a helyen nem képes a füst beszökni. A füstnek előbb le kell jutnia a tűztér aljára, mire azonban lejut, a nyomás kiegyenlítődött, így nincsen bent füstszag és a kandalló feletti vakolt felületet sem fog kelleni újrafesteni, vagy újravakolni egy idő után.

Szintén fontos tényező melyre oda kell figyelni, hogy az adott tűztér rendelkezik-e teljesítmény szabályozóval. Ezzel a szabályozóval a tűzterébe jutó levegő mennyiségét tudjuk szabályoni. Elzárásakor az égés lelassul, s így a keletkezett hő mennyisége szabályozható.

Ezektuán nézzük meg az tűztér üvegeinek elhelyezését sarok, ill. három oldalt üveges kandallók esetében. A kifogástalan esztétikai élményt a minőségi, teljesen átlátszó üveg garantálja. Mindemellett az üvegek illeszkedése fontos tényező. Amennyiben az üvegek érintkezési helyén vastag acél keret látható, az jelentős mértékben rontja az esztétikai élményt. Ez főként az olcsó tűztereknél látható.

A Deltako kandallók teljes palettája a lemez tűzterek táborát erősítik, mely biztosítja a magas hatásfokot, a minőségi samott bélést és a füst mentes kofortot. A nagyobb méretű, egyedi tűzterek kivitelezése sem jelent akadájt, így amennyiben Önnek van egy elképzelése, mi azt teljes mértékben meg tudjuk valósítani.