Fűtés brikettel vagy fával: mivel tápláljuk a kandallót?

A tűz kellemes melege sokakat vonz, a kandallók pedig egyre népszerűbb részei az otthonoknak. Ez azonban a varázslatos tűz látványának élményén túl tűzifa beszerzésével is jár. A legelterjedtebb opciók közé tartozik a fa és a brikett. Melyik a jobb?

Az ár tekintetében a legolcsóbb energiaforrás a tűzifa. Tűzifát érdemes tavasszal beszerezni, mivel akkor olcsóbb. Minél közelebb kerülünk a fűtésszezonhoz, annál drágább a tüzelőanyag beszerzése.

Fa brikett vs. fa

Köztudott, hogy a kandallók fűtésére a keményfa a legalkalmasabb. A fűtőértéke azonban nem csak a fa fajtájától, hanem a nedvességtartalomtól is függ. Magasabb víztartalom mellett a fa fűtőértéke csökken, mivel a hőenergia egy része a szárításra megy el, így az égés hatékonysága csökken. Ügyeljen rá, hogy tűzifa nedvességtartalma ne haladja meg a 15%-ot. A fabrikettet préselt faforgácsból állítják elő, melynek nedvességtartalma legfeljebb 12%. Áruk magasabb, fűtőértékük a gyártásuk során felhasznált anyag kalóriatartalmától függ. A száraz keményfából készült brikett kalóriatartalma a legmagasabb. Szintén fontos szempont a préselés minősége. Vásárlás előtt vizsgáljuk meg, mit kapunk a pénzünkért. A keményebb, magasabb nyomáson préselt brikett fűtőérték magasabb a kisebb nyomáson préseltéhez képest.

Fűtés brikettel

A begyújtásnál érdemes a brikett mellé fahasábokat is tenni, mivel a vékony fa könnyebben meggyullad. Miután elegendő parázs keletkezett, növelhetjük a brikettek mennyiségét a tűztérben.

Brikett nem csak fából

Brikettet nem kizárólag csak fából készítenek. Kapható akár tőzegből, vagy papírból is. Kandallókban szén tartalmú brikettet csak a gyártó engedélyével használjunk.

A tőzegbrikett égése során nagy mennyiségű hamu keletkezik, ami gyorsan megtelítheti a tűzteret. Az ilyen brikett fűtőértéke hasonló a fabrikettekéhez. Gyorsan növő, energiában gazdag növényekből készítik. A tüzelőanyag kiválasztása során mindig a gyártó utasításai alapján járjunk el.

Brikett és fa – összehasonlítás

Tehát melyik a jobb? Fűtés fával vagy brikettel? A brikett vs. fa csatában a fűtőértéket tekintve a fabrikett áll jobban. Ez elsősorban a feldolgozási módnak és a nedvességtartalomnak köszönhető, amely a brikettnél valamivel alacsonyabb. Az ár szempontjából a fa lényegesen előnyösebb. A fabrikett az első begyújtás alkalmával nehezen kap lángra, utána viszont nagyon jó parazsat és meleget ad. A vékony fahasábok azonban könnyedén lángra gyulladnak, emiatt érdemes a két tüzelőanyagot egyszerre keverten használni.