Melyik fa a legmegfelelőbb fűtésre?

A száraz kemény fa energiatartalma kg-ra vetítve közel azonos a száraz puha fához viszonyítva. Égésük során a puha fa nagy lángon gyorsabban elég, a kemény fa viszont kisebb lángon, de jóval hosszabb ideig.

Milyen fa a legjobb a fűtéshez? Figyelje meg a fűtőértékét!

Mi a fűtőérték?

A fűtőérték bármely tüzelőanyag olyan tulajdonsága, amely meghatározza, hogy egy egység, általában egy kilogramm, teljes elégetésekor mennyi energia szabadul fel. A fűtőérték a tüzelőanyagokkal kapcsolatos egyik alapvető fizikai paraméter a Joule.

Laikusan fogalmazva ez az egység megmutatja, hogy mennyi hőt lehet kinyerni egy kg fából, vagy mennyi hőt szabadít fel az elégetett tüzelőanyag. Ez elsősorban a fa típusától, nedvességtartalmától és minőségétől függ. Minél magasabb a nedvességtartalom, annál alacsonyabb a fa fűtőértéke. Ennek oka, hogy a fa elégetésekor felszabaduló hő egy része a fából származó víz elpárologtatására használódik fel. Nedves fát egyszerűen nem érdemes elégetni, mivel a nedves és a száraz fa fűtőértéke között nagyon nagy a különbség.

A legjobb fa a kandallóhoz

A keményfa a legkeresettebb kandallók fűtésére, főként azért, mert égését nem kíséri a tűlevelűekre jellemző kormolás, és hosszan ég. Ugyan a tűlevelű fa fűtőértéke magasabb, de éppen az említett kormolás és szikrázás miatt kevésbé népszerű. Egyes puha fafajták kandallókhoz is alkalmasak. Például a nyírfa kiváló gyúlékonysággal rendelkezik, így nagyobb páratartalom mellett is ég. A lucfenyőnek viszont nem kell hosszú száradási idő, már egy év száradás után is hatékonyan égethető.

Minőségi kandallók Budapest közvetlenül a gyártótól

Ha a fákat alapvető tulajdonságaik szerint válogatjuk, akkor a legjobb minőségű és leginkább fűtésre alkalmas fa a bükk. A kemény fa fajtákhoz tartozik, vékony kéreg réteggel, magas fűtőértékkel gyors száradásának köszönhetően álltalában alacsony nedvességtartalommal. A tölgy, a gyertyán és a kőris hasonló minőségű. A bükk nagy előnye, hogy vékony kéreg réteg található rajta, amely réteg álltalában inkább csak füstöl és bekormolja a kandalló üvegét. Ennek köszönhetően az égés tisztább és az üveg is tovább marad tiszta.

A fa fűtőértéke – táblázat

Fűtőérték 25%-os nedvességtartalom mellett

Fafajta[MJ/kg][kWh/kg]
TűlevelűekLucfenyő13,13,6
Fenyő14,03,9
Boróka13,63,8
Vörösfenyő13,53,8
LomblevelűekNyárfa12,33,4
Éger12,93,6
Fűzfa12,83,6
Nyírfa13,43,7
Kőris12,83,6
Bükk12,63,5
Tölgy13,13,6
Gyertyán12,23,4
Akác12,73,5