Hogyan gyújtsunk be a kandallóban?

A modern kandallókban való begyújtáshoz már nem célszerű a hagyományos tábortűzszerű módszert alkalmazni, miszerint először vékony,- közepes,- majd vastag fákat helyezünk el a tűztérben, s azokat alulról gyújtjuk meg. Ahhoz, hogy a kandalló mind esztétikájában mind funkciójában kifogástalan élményt nyújtson, más módszert kell alkalmaznunk. Első feladatunk előkészíteni a fentiekben már említett vékony,- közepes,- és vastagra vágott száraz fákat, valamint a kandallóban való begyújtáshoz alkalmas gyújtóst. A tűztérbe először a vastag fákat helyezzük be, arra a közepes fákat, ezekre jön a gyújtós, majd legfelülre a vékonyra aprított fák. Következő lépésben a külső levegő vezérlésére szolgáló kart állítsuk „nyitott” állapotba. Ezután gyújtsuk meg a gyújtóst, csukjuk ba a kandalló ajtaját és élvezzük az élményt és a meleget.

A meggyújtás ebben az esetben fentről történik, a gyújtós lángra kapása után begyulladnak a rakás tetején elhelyezett vékonyra aprított fák. Az égés során keletkezett parázs folyamatosan meggyújtja a lejjebb elhelyezett közepes és vastagabb fákat. A fentről való meggyújtás legnagyobb előnye a kéményben esetlegesen előforduló légdugó megszüntetése. Mivel a rakás tetején meggyulladt vékony fa rögtön nagy lángon kezd égni, ami kis füsttel jár. Ez a láng elindítja a kémény huzatát és megszünteti az esetleges légdugót. Mire a rakásban elhelyezett közepes és vastag fa meggyullad, ami nagyobb füsttel jár, addigra a kémény huzatja már megfelelően erős, s a keletkezett füst könnyedén távozik a kéményen keresztül.

Így nem csak a befüstölés előfordulását minimalizáltuk, hanem az üveg bekormosodását is. Amennyiben a későbbiekben szeretnénk kicsit visszafojtani a tüzet, nincs más dolgunk, mint a külsőlevegő szabályozó karját kicsit elzárni. Ezzel csökkenteni tudjuk a tűztérbe jutó levegő mennyiségét, aminek köszönhetően a tűz kisebb lángon ég. Ez egyben hoszabb ideig tartó égést is eredményez.