A tűzifának száraznak kell lennie, de hogyan kell tárolni?

A fa nemcsak a téli hónapokban, a fűtési szezonban hasznos, hanem egész évben érdemes belőle készletet tartani. Kerti grillezések alkalmával, vagy hűvösebb napokon való fűtéshez is nagyon jól jön. Ahhoz, hogy bármikor készen álljon az azonnal felhasználásra, fontos azt is tudni, hogyan kell megfelelően raktározni.

Egy tető, ami alatt nem ázik

A fa tárolására szolgáló különféle óvóhelyek, félig fedett teraszok megfelelő megoldást nyújtanak. A tűzifát esőtől védett helyen tároljuk. Az esővíz vagy a hó növeli a fa nedvességtartalmát. Amennyiben nem tudjuk tető alá helyezni a tűzifát, megfelelő megoldás, ha letakarjuk egy ponyvával. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjük le teljesen. Az oldalfalakat helyenként hagyjuk szabadon, hogy a  száradáshoz szükséges megfelelő légáramlás biztosított legyen.

Farakások kialakítása

A fűtéshez száraz fára van szükségünk, így a farakások kialakítása döntő szempont a tüzelőanyagunk száradási idényének lerövidítésénél. A fa körben történő tárolása nagyon népszerű és praktikus megoldás. Minél szabályosabb a farakás, annál könnyebben áramlik keresztül rajta a levegő. Ömlesztett tároláskor a farakás belsejében a levegő nehezebben tud áramlani, így az ott lévő fák száradási ideje hosszabb, mint a farakás szélén lévő fáké. Természetesen szintén fontos, hogy milyen alapra helyezzük a fát. Ahhoz, hogy a farakás száradás közben ne omoljon össze, az alapnak erősnek és vízszintesnek kell lennie. Ügyeljünk rá, hogy az első faréteg ne érjen hozzá a talajhoz.