Milyen építési anyagot válasszak kandallóm felépítéséhez?

A kandallók építéséhez a piacon lévő kandalló építők számára több alapanyag is rendelkezésre áll. Még manapság is találkozhat az ember olyan munkával, ahol az egész kandallót Ytong téglából építik fel. Ez nem csak alacsony minőségre utal, hanem a felelőtlen magatartás mintapéldája is egyben. Az Ytong tégált és a flexibilis csemperagasztót tartósan száz foknál is magasabb hőmérsékletnek kitenni nem szabad, mivel megrepedhetnek. Egy másik gyakran választott olcsó megoldás a gipszkarton, melyet sokan tévesen tűzállónak titulálnak. A gipszkarton azonban nem tűzálló, hanem hőgátló, ami azt jelenti, hogy egy ideig ellenáll a hőnek. Tartósan magas hőfoknnak kitenni nem szabad. Az anyagok kiválasztásakor ne feldkezzünk meg arról, hogy a tűzzel játszunk legdrágább kincsünkben az otthonunkban.

A kandalló építéshez több anyag is található a piacon, melyek igaz drágábbak, mint a fent említettek, viszont megfelelnek az aktuális tűzbiztonsági előírásoknak. Ezek között a legolcsóbbak a kalcium-szilikát és a szuper izol neveű szigetelőanyagok. Ezek az anyagok tartósa ellenállnak a magas hőmrsékletnek és megfelelnek az aktuális tűzbiztonsági előírásoknak is. Anyagukban azonban hasonlítanak a krétaporra. A kandalló kívülről vakolt, viszont a burkolat mögött, ahol a meleg levegő áramlik, ezen anyagok felületéről a légáramlásnak köszönhetően egy vékony rétek mindíg leválik, ami por formájában bekerül a légtérbe. Ezt lélegzi Ön, gyermeke, családja. Ez asztmát, allergiát okoz, nem beszélve arról, hogy gyakrabban kell otthon takarítani a rengeteg por miadt.

Van egy harmadik anyag is a vermikulit, amely szintén megfelel az aktuális tűzbiztonsági előírásoknak, viszont anyaga sokkal szilárdabb, így nem porol, aminek köszönhetően a kandalló nem okoz se asztmát se allergiát. Árban minimális áremelkedéssel jár ezen anyag használata, viszont az egészségre egyálltalán nem ártalmas. A Deltako kandallók csapatában ezt az anyagot használjuk, mivel számunkra a legfontosabb a vevőnk hosszú távú elégedettségét. Ezzel az anyaggal is a magas minőséget, biztonságot és az egészséges életmódot igyekszünk előnyben részesíteni.

Amennyiben légfűtéses kandallót szeretnénk építeni, abban az esetben a vermikulit szigetelőanyagból egész kandallónkat biztonságosan felépíthetjük. Tulajdonságait teknitve kandallónk addig fűt, míg tüzelünk a kandallónkban.

A másik építési anyagunk, melyet szintén használunk a minőségi, Németországból importált samott, mely hőtárolós képessége révén a cserépkályha tulajdonságaival ruházza fel kandallónkat. A különbség a cserépkályha és a hőtárolós samott kandalló között egyrészt a dizájn, hiszen a samott kandalló kinézetében a modern kandallók megjelenési stílusát ötvözi. Egy cserépkályha esetében a begyújtást követően két-három órát kell várni, míg érezhető meleget kezd leadni, ellenben a samott kandalló a hő 70%-át azonnal leadja, 30%-át pedig eltárolja, melyet a tűz kialvása után ad le. Ez egy kellemes sugárzó meleg, melyet akár 8-12 órán keresztül is képes sugározni. Ez azoknak ajánlott, akik a munkából hazaérve nem szeretnének órákat várni a melegre, hanem azonnal akaják érezni, de fontos számukra a hosszú ideig tartó fűtés. A samott kandalló hőleadása nem olyan intenzív, mint a légfűtéses kandallóé, hanem az azonos teljesítményt kevésbé intenzív, hosszú ideig tartó fűtésben adja át otthonunknak.