A leggyakoribb kiadás, ami leginkább megterheli a családi költségvetést a különféle kölcsönök mellett főleg az energiaköltségek és a fűtési költségek. Megtakarítani különféle módszerrel lehet, ennek egyik módja az otthon fűtésének megfelelő kiépítése.

Nem mindenkinek van lehetősége szabadon válogatni az egyes  fűtési rendszerek között, melyeket a modern kor kínál. Sokan albérletben vagy már kész lakásban, házban élnek, ahol nincs lehetőség további átalakításra. Amennyiben viszont lehetőségük adódik választani, nem árt átgondolni, melyik fűtési megoldás mutatkozik a legjobbnak az otthona számára.

Hogyan válasszunk a fűtési lehetőségek közül?

A fűtési lehetőségek közötti választás több tényezőtől függ. Általánosságban véve leginkább az otthon technikai tulajdonságaitól és szigetelésétől. Ezek közé a tényezők közé tartozik továbbá a hozzáférhető tüzelőanyag, a kényelem iránti igény, környezettudatosság és nemkevésbé fontos tényező az anyagi háttér illetve a jövőkép. A fűtési rendszer konkrét típusának kiválasztása a végső fűtéstechnikai berendezésektől is nagyban függ.

Az otthon fűtésére általában helyi fűtőtestek szolgálnak, melyeket azokban a szobákban helyeznek el amelyeket ki akarnak fűteni. A cél a legjobb megoldás megtalálása otthonunk kifűtésére.

Inkább kettő, mint egy

Az egyik fő kérdés a tüzelőanyag, legyen az akár gáz, szilárd vagy cseppfolyós. Lehetőség van akár árammal is fűteni, vagy a napenergia kihasználására. A családi házakba ajánlatos két egymástól független fűtéstípus kiválasztása. Az egyik előnye többek között a két fűtésrendszer kombinációjából eredő spórolás, illetve nem fordulhat elő, hogy a téli hónapokban fűtés nélkül maradjanak, amennyiben az egyik tönkremenne.

Fő fűtésrendszernek ajánlatos olyan berendezést választani, amely megújuló energiaforrást használ, és kombinálni azt kiegészítő fűtésrendszerrel.

A legolcsóbb a szilárd tüzelőanyag

Az otthon fűtésére több választási lehetőség adott. Általánosságban érvényes, hogy a szilárd tüzelőanyag a legolcsóbb, függetlenül attól, hogy kazánnal vagy kandallóval fűtenek-e. Leggyakrabban fa, illetve szén hasznlatos, de közkedvelt továbbá a fabrikett és a pelett. A szilárd tüzelőanyag előnye, hogy olyan helyeken is használható, ahol nincs elektromos áram vagy gázhálózat, nem utolsó sorban az ára is kedvezőbb. Sajnos a kifűtetlen terek egy idő után kihűlnek. Pont emiatt szükséges a rendszeres üzemeltetés. Gondolni kell a tüzelőanyag tárolására szánt hely fenttartására is.

Az otthon fűtése és spórolás

Ha szeretnék csökkenteni a fűtési költségeket, figyelmet kell fordítani az egyes szobák hőszabályozásra is. Hiszen más hőmérsékletre van szükség a hálószobában, mint a nappaliban, nem kell, hogy minden helyiséget ugyanúgy fűtsünk ki. A hőszabályozásra minden minőségi készülék képes.